Voor deze Engelse naam is (nog) geen goede Nederlandse vertaling. Het is een manier die oplichters toepassen om uw gegevens te stelen of om kwade software op uw telefoon te zetten. Als u weet waarop gelet moet worden, dan kan u zich er beter tegen wapenen.
Het kabeltje dat aan de ene kant in de smartphone past en aan de andere kant een usb-stekker heeft dat meestal in een oplader zit,kan ook zonder de oplader worden gebruikt om de telefoon mee op te laden. Denk hierbij aan een computer met een usb-ingang. Het kabeltje is ook niet alleen om de telefoon mee op te laden, maar ook om bestanden zoals foto’s tussen de telefoon en de computer heen en weer te kopiëren. Dus ook voor dataoverdracht. Juist die eigenschap kan ook misbruikt worden door criminelen.
De telefoon is bijna altijd bij ons en wordt de hele dag door gebruikt. Dan kan de accu ineens leeg zijn op een ongewenst moment. Soms kun je onderweg je kabeltje in een usb-poort doen om op te laden (op veel evenementen is dat mogelijk) of de powerbank van iemand anders gebruiken. Probleem van lege accu opgelost? JA. Is het verstandig? NEE.
Achter die usb-poort kan namelijk ook een andere computer zitten met schadelijke software. Ook in een powerbank, want zo’n computer kan heel klein zijn. Die computer maakt dan contact met de telefoon en kan er gegevens afhalen of schadelijke software opzetten. Dit heet juice jacking.
Hoe voorkom je dat je onderweg slachtoffer wordt?
- Wees wantrouwig (zoals bij openbare wifi netwerken).
- Installeer altijd een antivirusprogramma op de telefoon.
- Laad alleen op met je eigen oplader en kabel in een vreemd stopcontact. Dat kan bijvoorbeeld in de trein, restaurant en bibliotheek.
- Stopcontacten zijn wel te vertrouwen.
- Maar gebruik niet de usb-poort die bij een stopcontact is ingebouwd.
- Vertrouw nooit een oplader of powerbank van anderen, tenzij je die persoon 100% vertrouwt.
- Gebruik alleen eigen materiaal en eigen powerbank. Neem wel de powerbank opgeladen mee.