202405 Kassen

AI stemklonen

AI StemkloonDe ontwikkelingen op computergebied gaan heel snel. Zo ook met AI, afkorting van Artificial Intelligence (in het Nederlands Kunstmatige Intelligentie). Met deze software kan men heel gemakkelijk de stem van een bekende namaken en gebruiken om u op te lichten. 

Wees alert als u gebeld wordt
Het is mogelijk om een stem na te maken als er een kort geluidsfragment beschikbaar is van degene wiens stem vervalst wordt. De originele stem is vaak via sociale media te verkrijgen. Het is (bijna) niet van echt te onderscheiden. Zo zou je een overleden iemand weer kunnen laten spreken. Het zijn wel vooraf bepaalde teksten. Een gesprek is niet echt mogelijk. Maar de keerzijde hiervan is dat oplichters er ook gebruik van maken. In Amerika wordt het al vaak toegepast door criminelen. Het komt langzamerhand ook onze kant op. Twee voorbeelden:


AI Stemkloon moeder in AmerikaEen moeder in Amerika werd door haar huilende dochter gebeld. Ze was ontvoerd. Toen pakte een onbekende man de telefoon van haar dochter en eiste een losgeld. Er werd gedreigd haar dochter te ontvoeren naar Mexico als er niet zou worden betaald. De medewerkers van het Noodnummer konden haar gerust stellen dat het oplichting was. Zo gemakkelijk is het om een stem te misbruiken en dat is heel angstig. Bekijk deze video.

 

Een vrouw in Enschede werd door haar zoon gebeld. Hij heeft iemand doodgereden in Duitsland, een agent nam het gesprek over en zei dat AI Stemkloon geschrokken moederhij zou worden opgepakt als zij niet snel de uitvaartkosten zou betalen. Het liep goed af omdat tijdens het gesprek haar zoon de kamer binnenstapte. Lees hier het artikel bij RTLnieuws.

Net zo als bij een telefoontje dat u van de bank kunt krijgen met een ongebruikelijk verzoek is het ook hier aanbevolen om zo snel mogelijk contact op te nemen met het slachtoffer. Het nummer waar criminelen mee bellen is vaak een onbekend nummer. Dan moeten de alarmbellen al gaan rinkelen. Vraag is: kunt u rustig blijven en helder denken bij zo’n paniektelefoontje?

 

Wat te doen om geen slachtoffer te worden!

  • Wees alert bij onbekende nummers.
  • Neem een stap terug als er spoed wordt verlangd door de beller.
  • Bel altijd zelf terug naar de instantie of bekende.
  • Spreek een codewoord af met de kinderen. Zo weet u zeker dat u uw kind aan de lijn hebt.
  • Stel persoonlijke vragen. Met de valse stem worden teksten gemaakt die men denkt te kunnen gebruiken bij de oplichting.

Bekijk ook deze video waarin Dave Maasland, directeur ESET Nederland, exta uitleg geeft.