Mensen boven de 65 jaar sturen vrijwel nooit berichtjes met de smartphone tijdens het besturen van de auto. Bij mensen onder de 35 jaar doet bijna een kwart dat wel.

Het CBS ondervroeg Nederlandse volwassenen in 2016 over hun gedrag achter het stuur van de auto. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekendgemaakt. Van de mensen tussen de 18 en 35 jaar geeft 23 procent aan soms of vaak sms’jes of appjes te versturen tijdens het rijden. Bij mensen tussen de 65 en 75 jaar doet niemand dat, boven de 75 jaar stelt 1 procent van de ondervraagden dat weleens te doen.

 

Handsfree bellen
Berichtjes sturen achter het stuur is verboden. Handsfree bellen mag wel. Daarbij is er een opmerkelijk beeld: tot 25 jaar doet een minderheid dat. Jonge mensen bellen niet meer zoveel, dus ook niet achter het stuur. Tot aan de 45 jaar stijgt dan het aantal bellers in de auto. Hoe ouder men wordt, hoe minder vaak er gebeld wordt in de wagen – zelfs niet handsfree. Van de 65-75-jarigen doet 82 procent dat nooit, en boven de 72 jaar is dat zelfs 92 procent. Met de telefoon in de hand bellen doen senioren trouwens vrijwel niet in de auto.

 

Boven de 65 jaar vindt de meerderheid handsfree bellen gevaarlijk, mensen tot 65 jaar zien er minder gevaar in.

Bron:Seniorenweb